Soczysty arbuz

Arbuz w 90 procentach składa się z wody. Ma niewiele kalorii i nie tuczy. Zawiera błonnik, potas, witaminy A, B6 i B7 (biotyna), C, oraz likopen, który chroni przed miażdżycą i chorobami serca, a także rakiem i zapaleniem kości. Likopen znajduje się także w pomidorach. Arbuz znany był już w starożytnym Egipcie, wizerunek tego owocu pojawiał się na malowidłach naściennych. Arbuzy pochodzą z Afryki, znane są też w Chinach i Indiach. W Polsce popularny jest arbuz  z czerwonym miąższem, jednak można spotkać arbuzy z ananasem białym, żółtym i pomarańczowym.
Arbuzy zalecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie, ponieważ mają w sobie cytrulinę, która w organizmie przekształca się w argininę – aminokwas niezbędny dla zdrowia układu krążenia. Kiedyś o arbuzach mówiono kawony, obecnie to słowo odeszło do historii i niewiele osób je zna, a jeszcze mniej kojarzy z arbuzem. Słowo arbuz ma turecki rodowód, ale do Polski przywędrowało przez Ukrainę. Arbuz trafił do Europy dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu.
Z tego popularnego owocu przyrządza się chłodnik arbuzowy, sałatki arbuzowe, sorbety arbuzowe, można dodawać go do mięs. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, to polecany jest arbuz z dodatkiem chili. Dobrze gasi pragnienie włoska granita, rodzaj deseru, przygotowana z arbuza, serwowana na zimno.
Arbuz jest również dodatkiem do nawilżających kremów i maseczek, a jego zapach działa odstresowująco i aromaterapeutycznie. Popularne są mleczka, szampony i żele pod prysznic z dodatkiem arbuza. W lecie arbuz ma niskie ceny i to jest dodatkową zachętą do kupowania tego smacznego, słodkiego i orzeźwiającego owocu. Arbuzy lubią osoby w każdym wieku, ceniące smak i ochłodę. Podczas pikniku można chłodzić się sałatką z arbuza i innych letnich owoców.