Jak często zdarza Ci się, że siedzisz głodny tylko dlatego, że brakuje Ci pomysłu na smaczny i szybki obiad? Nie zawsze przecież masz czas aby zagłębiać się w tajniki gastronomii, po to, by przygotować kilkudaniową ucztę dla całej rodziny. Gdy nie masz ochoty na kilkugodzinne pilnowanie garnków a kiszki i tak uparcie „graja marsza” – ucisz je sycącym daniem na szybko, przygotuj pyszne, chrupiące, złote frytki. Potrzebna będzie frytownica, kilka dużych ziemniaków, olej roślinny oraz sól – a całe przygotowanie to zaledwie kilka chwil!Jeśli Twoja kuchnia nie jest przystosowana do przygotowania posiłków „na gazie”, wówczas przyda się frytkownica elektryczna.

Gdy masz już przygotowany sprzęt gastronomiczny, przejdź do przygotowania ziemniaków. Najlepsze do frytek są ziemniaki o stosunkowo twardej, zbitej konsystencji, które nie zmienią się w puree jeszcze podczas smażenia. Świeże, zdrowe warzywa są gwarancją uzyskania pysznych frytek, chrupiących na zewnątrz i puszystych w środku – czyli takich, jakie wszyscy lubią najbardziej. Jeśli Twoja frytkownica nagrzewa się stopniowo, a nie skokami, możesz być tym bardziej spokojny o ostateczny efekt swojego kucharzenia. Wiadomo przecież, że olej, doprowadzony do wrzenia w krótkim czasie wydziela szkodliwe dla zdrowia substancje, a zanurzone w nim, pokrojone ziemniaki, zamiast smażyć się – przypalają. Frytownica, która przypala olej jest największym wrogiem kucharza, przez nią traci zarówno składniki, takie jak olej oraz warzywa, a także – swój cenny czas i energię. Nie jest żadna tajemnicą, że to właśnie sprzęt gastronomiczny wysokiej jakości zapewnia zdrowe i wydajne gotowanie. Dobrze jest również, aby frytkownica była łatwa w obsłudze oraz codziennej konserwacji.

Nie warto tracić codziennie długich godzin na mozolne szorowanie przestarzałych urządzeń gastronomicznych. Najlepsza jest więc frytkownica, w której przygotujesz sporą ilość przysmaku w jednym cyklu, tak aby nie spędzić całego dnia na przygotowywaniu obiadu, tym bardziej, jeśli posiadamy dużą rodzinę. Bardzo istotne jest, aby nasza frytkownica była wykonana ze stali szlachetnej lub innych wytrzymałych materiałów. Nie ma co się łudzić, że tańsza frytownica, obudowana zwykłą blachą dorówna jej trwałością. Inwestycja w nieco lepszy model daje kucharzowi pewność, że uniknie on awarii i wynikających z nich przestojów w pracy, jest również gwarancją wysokiej wydajności smażenia.Wiesz już co nieco o tym, jaka frytownica najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Teraz, mając już poszatkowane ziemniaki, przejdź do smażenia. Do wrzącego oleju ostrożnie wrzucaj warzywa, pamiętając o tym, że poparzenie jest ostatnią rzeczą, jakiej życzyłby sobie kucharz. Jeśli frytkownica już pracuje, a ziemniaki wesoło tańszą w jej wnętrzu, przygotuj papierowe ręczniki, które posłużą do odciśnięcia nadmiaru oleju z gotowych frytek. Gdy uznasz, że przekąska jest już gotowa: opróżnij urządzenie, a po zjedzonym posiłku, wyczyść urządzenie – frytownica nie powinna pozostawać z pokładami starego oleju! Podsumujmy: mając urządzenia gastronomiczne wysokiej jakości, takie jak wydajna frytkownica, możesz spokojnie przygotowywać posiłki dla całej rodziny. Podane na obiad frytki będą wolne od szkodliwych substancji, świeże, chrupiące i pyszne!