Głowisz się nad tym jak dokonać kuchennego cudu i stosując znane urządzenia gastronomiczne zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia? Specjalistyczne gastronomiczne wykształcenie przyda się, owszem, jednak o wiele bardziej liczą się chęci, zawartość lodówki i nieco wrodzonego talentu. Jeśli tylko masz pod ręką opiekacz, bądź grill na gaz – podwijaj rękawy i bierz się do roboty, a lawina pochwał pod adresem Twoich kucharskich umiejętności to już tylko i wyłącznie kwestia najbliższego czasu.W pierwszej kolejności zadbaj o to, aby Twojej uwagi nie pochłaniały zbędne drobiazgi: wszystkie składniki, których będziesz za chwilę potrzebować, najlepiej jest pogrupować w oddzielnych pojemnikach. Jeśli na dodatek skorzystasz ze zgrabnych, nowoczesnych pudełeczek, jakich mnóstwo jest teraz w sklepach – gotowanie będzie tym przyjemniejsze (również dla oka).

Postaraj się również pookładać najbardziej istotne urządzenia gastronomiczne w zasięgu Twoich rak. Nie ma czasu na bieganie po całej kuchni bo „ten opiekacz na pewno kiedyś tu leżał!” Wiemy, kiedyś może i było mu dane spocząć tam, gdzie akurat szukasz, ale jak zawsze, w międzyczasie ktoś przełożył kilkukrotnie sprzęt gastronomiczny w inne miejsce (tym bardziej jeśli nie jesteś jedynym władca tej kuchni). Frytownica już nagrzana? Pamiętaj, że złotą zasadą dobrego kucharza jest brak pośpiechu. Jeśli rozgrzejesz tłuszcz w zbyt krótkim czasie, w brew pozorom w cale nie zyskasz na czasie, a jedynie stracisz: olej spali się zanim jeszcze wrzucisz do niego frytki. Jeśli dodatkowo są one zamrożone, nie warto narażać ich na szok termiczny. Porządny kucharz wie, że jedynie stopniowo nagrzewana frytkownica jest gwarancją uzyskania frytek doskonałych!

To samo tyczy się też grilla na gaz. Przeładowanie rozgrzanej do czerwoności płyty nie da Ci nic, prócz spalenizny. Wspomnijmy jeszcze o tym, że w takim wypadku nawet najlepsza płyta grillowa pokryje się paskudnymi zanieczyszczeniami i już chyba będziesz wiedzieć, jak nie należy postępować w kuchni.Najlepsza kuchnia to cierpliwe celebrowanie wszystkich czynności po kolei. Wszystkie gastronomiczne urządzenia, jakie skrywa Twoja kuchnia wymagają dobrego traktowania: to przecież nie tylko sposób na przygotowanie posiłku, ale również Twoje narzędzia pracy! Pamiętaj więc, że za każdym razem, po skończonym dniu, należy dokładnie je wyczyścić, w miarę możliwości pozostawić otwarte na noc tak, aby wszystkie resztki detergentów zdołały samoczynnie wyparować.Gdyby jednak Twoi goście pogardzili daniami z grilla na gaz i z opiekacza, do pomocy wezwij naleśnikarkę! Nie ma chyba człowieka, która oparła by się świeżym naleśnikom, prosto z rozgrzanej, żeliwnej płyty.