Egzotyczny owoc kaki

Owoc kaki – nazywany często persymoną, czasem hurmą wschodnią lub hebanowcem wschodnim – -najczęściej uprawiany jest w Meksyku i USA. Do Polski trafia przede wszystkim z Włoch. Największymi producentami kaki są USA oraz Meksyk. Kaki rośnie na wysokich, dochodzących do 15 metrów wysokości drzewach. Od kilku lat owoc jest dostępny w Polsce.

Wielkością i kształtem przypomina pomarańczę lub pomidora. Gama kolorystyczna od jasnożółtej do czerwonej. Miąższ owocu przypomina galaretkę. Smak jest lekko waniliowy, podobno trochę do brzoskwini, trochę do moreli. Można go przechowywać do trzech tygodni. 100 gramów tego owocu zawiera ok. 70 kalorii, a zatem jest to owoc wysokokaloryczny. Zawiera witaminy A, C, E, błonnik, fosfor, potas, cynk, wapń. Z uwagi na zawartość wapnia zalecany jest osobom cierpiącym na osteoporozę oraz wchodzącym w menopauzę. Polecany jest także do zwalczania białaczki, ponieważ niszczy chore komórki. Dzięki jedzeniu owoców kaki obniżamy poziom złego cholesterolu.
Dojrzałe owoce kaki należy natychmiast spożywać. Kaki można jeść na surowo, w plasterkach lub w sałatkach owocowych. Pyszna jest sałatka z kaki, pomarańczy, banana, granatu, jogurtu i soku z limonki. Owoce kaki można dodawać do dżemów, konfitur, lodów i deserów. Wywar z gotowanych liści persymony obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza jej krzepliwość. Jest to znakomity owoc dla całej rodziny.

Kaki można gotować i kandyzować. Istnieją dwie odmiany kaki – z taniną lub bez. Lepsza jest ta druga, ponieważ nie jest cierpka i nie ma pestek. Dojrzałych owoców nie należy przechowywać długo w lodówce, bo spleśnieją. Jeżeli kupimy owoce niedojrzałe, to po 2-3 dniach dojrzeją i będą nadawały się do spożycia. Nie należy kupować kaki bez zielonych liści na wierzchu.