Kto z nas nie lubi pączków? Te pyszne smakołyki, choć tuczą, są chętnie spożywane przez wielu ludzi każdego dnia. Bo czym lepiej osłodzić sobie trudy codzienności, jeśli nie puszystym, słodkim pączkiem.
Pączki nie są trudne do przygotowania, ani też nie zajmuje to wiele czasu, tak więc jeśli niespodziewanie pojawiają się goście, jest to doskonały pomysł na szybki i dobry poczęstunek.

Warunkiem jest oczywiście posiadanie wszystkich składników, z których większość stanowi podstawę zaplecza kuchennego w każdym gospodarstwie domowym i są to:Cukier kryształ 200 g, masło 100 g, żółtka z dobrych jaj (najlepiej klasy 0) – sztuk 5, dwie szklanki pełnego mleka, kieliszek aranu, smalec (względnie olej roślinny), dżem lub konfitura, wedle preferencji, proszek do pieczenia i naturalnie – mąka. Rodzaje mąki mogą nieznacznie wpływać na konsystencję ciasta, osobiście uważam, że świetnie sprawdza się mąka wrocławska.

Wykonanie:
Na początku należy wlać szklankę wrzącego mleka do naczynia z ok 150 g mąki i dobrze wymieszać. Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie rozbijamy wcześniej zaparzoną masę wlewając doń utarte żółtka, roztopione masło oraz resztę mleka. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy dokładnie, dodając pod koniec arak. Tak przygotowaną masę rozkładamy na stolnicy i partiami rozciągamy na placki, do których dodajemy odsączone konfitury w odpowiednich odstępach. Następnie porcje konfitur zakrywamy drugim plackiem masy tworząc pączek. Następnie pozostaje je dobrze usmażyć w głębokim tłuszczu przewracając co chwilę, aż się dobrze zarumienią. Na koniec możemy posypać pączki cukrem pudrem lub czekoladą. Smacznego!