Agrest dla zdrowia i smaku

Agrest chętnie dodajemy do ciast, galaretek i innych deserów. Należy do młodych roślin uprawnych. Agrest utożsamiany był niegdyś z porzeczką i uważany za jedną z jej odmian. W ostatnich latach agrest jest mniej popularny. Cierpki jest agrest niedojrzały, bogaty w witaminy i cenne składniki odżywcze owoc może poprawić zarówno stan naszego zdrowia, jak i wygląd. Z agrestu przyrządza się kompot, ale najczęściej jadamy agrest na surowo.

Dziesięć dekagramów agrestu zawiera zaledwie czterdzieści kalorii, warto mieć przy tym na uwadze to, że posiada sporą liczbę składników odżywczych – między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, a także witaminę C. Jedzenie agrestu jest zalecane również osobom cierpiącym na niedobory magnezu. Agrest ma w sobie tak cenne składniki, jak błonnik, żelazo, fosfor, potas i sód.

Agrest  przyspiesza przemianę materii. Suszony agrest znany jest zatem z właściwości przeczyszczających i może być stosowany w celu wspomożenia organizmu w walce z toksynami, a świeże, surowe owoce pomagają w walce z zaparciami. Obecne w jego składzie pektyny pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, a kwas jabłkowy poprawia kondycję organizmu. Agrest ma właściwości moczopędne. Medycyna ludowa rekomendowała sok z agrestu osobom, które zmagały się z ogólnym osłabieniem organizmu.

Agrest jest zresztą nie tylko smaczny i zdrowy. Ma także zastosowanie w kosmetyce – maseczka z agrestu wpływa korzystnie na cerę rozświetlając ją i wygładzając. Jej przygotowanie nie jest zresztą trudne, wystarczy jedynie rozetrzeć obrane ze skórki owoce, aby uzyskać naturalny peeling.